Gif vliegtuigen tast hersenen aan

Geplaatst op 16-12-2019  -  Categorie: Algemeen  -  Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf

Bij de luchtverversing in vliegtuigen komt een zenuwgas vrij dat hersenschade kan veroorzaken bij de inzittenden. Dat hebben onderzoekers van het AMC in Amsterdam vastgesteld, meldt De Telegraaf maandag. Ze publiceren de resultaten binnenkort in het gezaghebbende blad Brain Imaging & Behavior.


MS en alzheimer
Alle typen vliegtuigen, met uitzondering van de Boeing 787 Dreamliner, zouden dezelfde luchtverversingstechniek gebruiken, die de witte stof in de hersenen kan aantasten. Beschadiging van die stof leidt onder meer tot MS en alzheimer. De luchtvaart houdt het probleem volgens de onderzoekers stil uit angst voor miljardenclaims.

Update 11:39 uur: Reactie AMC
Het AMC stelt dat niet vaststaat dat er in alle vliegtuigen een zenuwgas dat hersenschade kan veroorzaken bij inzittenden vrijkomt bij de filtering van lucht. Een woordvoerder van het Amsterdamse ziekenhuis ontkrachtte daarmee tegen RTL Nieuws een eerder bericht van De Telegraaf. 'Er komt bij cabinepersoneel wel degelijk geheugenstoornis voor door witte-stofstoring, het is alleen niet duidelijk waardoor dat komt.' Het onderzoek van het AMC wordt binnenkort in Brain Imaging & Behavior gepubliceerd.